Friday, May 3, 2013

Koninginnenacht rustig verlopen



Koninginnedag in grote steden rustig verlopen. Kopten verschillende websites op 30 april. http://www.nu.nl/binnenland/3410688/koninginnenacht-in-grote-steden-rustig-verlopen.html In de kleine steden was het al niet veel anders. Want ik lag onder mijn fleecedekentje op de bank. In Haarlem. Een oranje dekentje, dat wel. Maar daar was dan ook wel alles mee gezegd. Dat ging vroeger wel anders. Toen ik zelf nog in een van die grote steden woonde. Vlak achter de Dam. Te gaar om de volgende dag je bed nog uit te komen. Voor 3 uur ’s middags gingen de gordijnen niet open. Laat staan dat je om 10 uur ’s ochtends al klaar zou staan voor een kroning. Twintig meter bij je huis vandaan. Dat keek je dan ’s avonds wel weer in de herhaling. Op de TV. 


Behalve dan dat ene jaar. Waarin we besloten hadden om nou maar eens zelf op die vrijmarkt te gaan staan. Keiharde pieken verdienen. Zo dachten we. Een paar grafisch ontwerpers hadden een T-shirtje voor ons bedacht. Oranje met het Rabobank-logo, waarbij ze de letters hadden verwisseld. Rob-a-bank kreeg je dan. Supergeestig vonden we zelf. Helaas waren we onze tijd ver vooruit. Alle bankschandalen en bonussen waren nog lang niet aan het licht. Bovendien heeft de gemiddelde beschonken vrijmarktbezoeker maar weinig fantasie.  ‘Er staat een foutje op’. Kregen we dus de hele dag te horen. ‘Het moet Rabobank zijn.’ Duh.


Met ons andere project hadden we die dag gelukkig meer succes. We wilden perse op AT5 komen. Dus hadden we een doos gemaakt met gordijntjes, waar mijn vriendin haar hoofd in had gestoken. Tongen voor een gulden, stond er op het bordje. Betaalde je die piek, ging het gordijntje open en stak mijn vriendin haar tong uit. Waarna het gordijntje snel weer dicht ging. Héél erg snel. Want vooral dat laatste deel bleek een hele uitdaging. Bij die wederom beschonken vrijmarktbezoekers. Die natuurlijk een heel ander beeld hadden bij dat tongen. Maar in beeld bij AT5 kwamen we ook die dag. En nog vele jaren erna, in de compilatie van beste koninginnedagmomenten. Maar goed dat we toen nog niet aan social media deden. 


No comments:

Post a Comment