Wednesday, April 17, 2013

You're warriors need a leader



Kindertjes hebben het steeds drukker met hun tablet. Keken wij vroeger nog naar Ienie Minie op Sesamstraat, nu is het Iene Miene Media. Leren kinderen nog eerder hoe een Ipad werkt dan dat ze leren lopen. http://www.kennisnet.nl/themas/mediawijsheid/tabletgebruik-onder-kinderen-tot-7-jaar-fors-toegenomen Ouders zijn er blij mee. 39% gebruikt het als rustmomentje voor zichzelf. Terwijl die kleintjes bezig zijn met hun Apptivity Centre. En maar leren en lachen.  Gedurende zo’n 15 minuten per dag bij de hele kleintjes, tot 19 minuten bij de 7-jarigen. 


Maar in werkelijkheid is dat kwartiertje veel langer natuurlijk. Zitten die kinderen een uur per dag op die dingen. Minstens. Hebben die ouders alleen niet door, want die kunnen dat rustmoment goed gebruiken. En dan is een uurtje snel voorbij. Maar op kantoor vallen die ouders vervolgens lelijk door de mand. Met hun tablet. PLING. YOU”RE WARRIORS NEED A LEADER. Midden in die vergadering. PLING. I’M HUNGRY. FEED ME. Tijdens de bijscholing resultaatgericht werken. PLING. HET SMURFENDORP MIST JE. Midden in je functioneringsgesprek. 


Leren die kinderen wel een hoop van. Zeggen diezelfde ouders. En dat is ook zo. Want het valt niet mee om Grote Smurf te zijn, burgemeester van SIM City of aanvoerder van een groep met krijgers. Maar hoe goed voor hun ontwikkeling ook, alles waar ‘te’ voor staat is meestal niet zo’n goed idee. En kan zich gaan terug vertalen in nare zaken. Zoals overgewicht, gedragsproblemen of schoolachterstanden. Hadden ze anders misschien ook wel last van gehad. Klopt. Maar constant op die tablet helpt er in ieder geval niet bij. 


Dus hebben we vorige week een deltaplan mediaopvoeding gelanceerd. http://www.mediawijzer.net/professionals/nieuws/5-partijen-slaan-handen-ineen-deltaplan-mediaopvoeding Met aandacht voor het grotere plaatje. De positieve kanten van mediagebruik, zoals de sociale netwerken en het stimuleren van kennis en ontwikkeling.  De negatieve, zoals cyberpesten, gameverslaving en ongewenste intimiteiten. En wat dit vraagt aan kennis en vaardigheden van ouders en professionals. Want hoe online vaardig ze ook zijn, ook onze kleine smurfen kunnen een leader goed gebruiken. 


No comments:

Post a Comment