Sunday, June 23, 2013

Nerd, op een schaal van tien


Je staat in de krant schat. Zeg ik vanochtend gekscherend, aan het ontbijt. Hoezo, dacht dat jij dat was? Is het antwoord. Refererend aan het Haarlemse sufferdje, waar deze week een aankondiging van mijn Meet & Greet bij boekhandel de Vries in stond. (Tja, local celebrity... gotta start somewhere). Nee, er staat een artikeltje in de Volkskrant over de plussen van het daten van nerds. Zo’n nerd ben ik toch ook weer niet? Hooguit een 2 op een 10-puntsschaal. - Want als bèta nerd drukt hij het natuurlijk wel even in cijfers uit. - Misschien, maar aangezien ik een dikke 8 scoor op de hip-schaal. Zo pest ik hem verder. Kom er je er nog steeds niet al te best vanaf. Een dikke 8? Fronst hij zijn kritische wenkbrauwen. Mmm... die scoor je dan ook alleen maar in vergelijking tot mij. 

En dat is natuurlijk best een slim en gevat antwoord. Waarmee we gelijk een van de pluspunten van de bèta nerd te pakken hebben, aldus het artikel. Andere plussen? Hij is volwassen, heeft een baan, is enthousiast, handig, heeft tijd voor je en leert snel. Zaken waar ook mijn eigen 2-punts nerd heel goed op scoort. Voorbeeldje? ‘If you’re always striving for immediate succes, you’ll get nothing but failure.’ Was de feedback die ik verderop tijdens datzelfde ontbijt van hem kreeg. Toen we het hadden over mijn schrijfambities. En vooral het enorme ongeduld dat ik daarin laat zien. Een gesprek waar hij even goed de tijd voor nam. Nadat hij zich - heel volwassen - over mijn nerd pesterijen heen had gezet.

Andere punten uit het artikel waren minstens even herkenbaar. Houdt niet van sportwedstrijden kijken. Check. (Wel van How it’s Made en al die andere spannende programma’s op Science & Discovery Channel). Springt van vreugde op en neer in zijn stoel als hij enthousiast over iets is. Check. (Vooral als hij een nieuwe definitie heeft gevonden om op te nemen in zijn eigen online woordenboek). Kan dezelfde intelligentie waarmee hij snapt hoe een zevendimensionale Banachruimte werkt, ook inzetten om te leren welke broek er in de mode is. Halve Check. (Het Home Improvement Plan, ingezet nadat hij op onze eerste date met een knalgele regenjas en bergschoenen aan kwam zetten, heeft enige verbetering opgeleverd. Maar we zijn er nog (lang) niet).

Ook de conclusie, tevens kop, van het artikel 'Neem een Nerd!' kan ik van harte onderschrijven. "Ik raad alle vrouwen een exacte man aan, ook degene die geen 9 met 4 kunnen vermenigvuldigen," zo stelt de schrijfster. Bovendien, zo kan ik nog aan het artikel toevoegen, zit er vast meer ‘nerd inside of you’ dan je nu zelf denkt. Want laten we nou eerlijk wezen. Zelfs als een nerd je ertoe uitdaagt. Het als grap is bedoeld. Een écht hip iemand laat zich er natuurlijk never nooit niet toe verleiden om zijn hip-zijn op een 10 puntschaal uit te drukken. Want dat is namelijk niet echt ehh... Juist. Je snapt het.


In het artikel staan overigens ook nog wat handige tips om je eigen bèta man aan de haak te slaan. Kleine aanvulling: om zeker te zijn dat het er echt eentje is kun je een Rubik's Cube in je handtasje doen, of een van die andere flauwe breinbrekers. Timer op je telefoon op een seconde of tien. Lukt het binnen de tijd? Heb je beet. Zo niet? Op naar de volgende kandidaat, in die Delftse studentenkroeg (thuishaven van de Technische Universiteit). Maar voor nu eerst even snel naar de AKO op het station. Waar de Volkskrant van zaterdag/ zondag nog tot vanavond op je ligt te wachten. En mail me vooral als je nog meer tips nodig hebt. Van een ervaringsdeskundige. De quasi hippe vrouw van een 2-punts nerd, op een schaal van tien.

No comments:

Post a Comment