Sunday, December 2, 2012

Dag Sinterklaasje


Op mijn werk waren ze op zoek naar Sint tips voor www.positiefopvoeden.nl. Lastig. Want positief opvoeden komt uit AustraliĆ«. En daar kennen ze volgens mij geen Sinterklaas. Bovendien worden met de Sint alle vijf de principes voor positief opvoeden en masse overboord gegooid. 
 
Te beginnen met de eerste. Een veilige en stimulerende omgeving. Om zich goed te kunnen ontwikkelen hebben kinderen veiligheid en bescherming nodig die is afgestemd op hun leeftijd. Lijkt me niet dat die kinderen zich zo veilig voelen als er bijna elke nacht een oude man, een paard en wat zwart geschminkte mannen door het huis lopen. Stimulans is er wel genoeg. Maar dan weer een beetje teveel van het goede. Het is nogal over stimulerend zeg maar. Is ‘ie al geweest mam? Kleine oogjes die ’s nachts om het hoekje van de deur kijken. Om twee uur. Drie uur. Vier uur...


Kinderen laten leren door positieve ondersteuning. Complimenten en aanmoediging versterken de band tussen ouders en kinderen. Is de tweede. Alleen is Sinterklaas de tijd waarin kinderen continu ‘Nu even niet’ te horen krijgen. Van al die ouders die druk bezig zijn met shoppen en de stash verstoppen op zolder. Laat staan dat er nog tijd is voor een complimentje.


Als derde is het belangrijk dat ouders een aansprekende discipline hanteren. Aansprekende discipline betekent dat ouders duidelijke regels stellen, op een heldere manier instructies geven en snel en doortastend reageren wanneer kinderen ongewenst gedrag vertonen. Ook een lastige want met Sinterklaas liggen alle regels op zijn kop. Je mag niet liegen. Geen snoep aannemen van vreemden (zeker niet als het onverpakt is). Niet zomaar bij oude mannen op schoot kruipen. Om er maar een paar te noemen. En met doortastend reageren bedoelen ze niet dreigen met ... de zak van Sinterklaas of de roe van Zwarte Piet.
  

Het hebben van Realistische verwachtingen wordt als  vierde principe genoemd. Belangrijk is dat de verwachtingen van ouders in overeenstemming zijn met de leeftijd en de ontwikkeling van hun kind. Twee weken geduldig wachten op pakjesavond. Terwijl normaal gesproken alleen al 5 minuten een hele uitdaging is. Rustig op je beurt wachten, terwijl er een hele stapel cadeaus voor je neus ligt met jouw naam erop. Niet teveel snoepen, terwijl er overal bakken vol met pepernoten staan. Hoe realistisch is dat? 


Last but not least. Het vijfde principe. Goed voor jezelf zorgen. Ouders moeten ook goed voor zichzelf zorgen en momenten van rust en ontspanning inbouwen. Helemaal waar. Alleen is dit normaal gesproken al een enorme uitdaging. Laat staan wanneer je naast werk, huishouden en kinderen ook nog eens constant inkopen moet doen, gedichten moet maken en surprises in elkaar zit te knutselen. 


Dat moet dus anders kunnen. Te beginnen met die vijfde. Goed voor jezelf zorgen. Heb ik nog wel wat tips voor. Geheel gebaseerd op eigen ervaring. Dus niet evidence based. Maar doe er je voordeel mee. 


Tip 1: Inkorten! Sla als het even kan de intocht over. Scheelt al snel dat eerste weekend. Mam, op school zeiden ze vandaag dat Sinterklaas is aangekomen. Echt waar joh, schat? En vier pakjesavond het weekend voor de 5e. Weer een paar dagen winst, waarin je heel goed voor jezelf kunt zorgen. 


Tip 2: Humor! Blijven lachen. Vooral tijdens pakjesavond. Als de stress een hoogtepunt bereikt. Niet tegen je verlies kunnen bij je nieuwe spel Dokter Bibber? Moet je het voortaan met Michael J. Fox spelen. O. En die chocoladeletter S? Is van Stilte graag, niet van Sint. 


Tip 3: Doe-kado’s Geef die kinderen vooral doe-kado’s. Doosje duplo of lego dat ze gelijk in elkaar kunnen zetten. Filmpje om na het uitpakken van de kado’s te kijken. Kunnen de ‘grote mensen’ na de kadootjes parade nog even lekker een wijntje drinken en uitpuffen. 


Gelukkig zit het er bij ons alweer op, want wij hebben ons aan tip 1 gehouden. Sint is zaterdag al geweest. Maar ik zal het komend jaar nog eens nadenken. Over de tips voor die andere vier principes. Zodat we in 2013 ook in Sint tijd positief kunnen blijven & opvoeden. Dag Sinterklaasje! 


No comments:

Post a Comment