Saturday, June 15, 2013

Zweeds model op zijn Hollands



Wij zijn fervent IKEA ganger. Dure designmeubelen hebben met kleine kinderen nou eenmaal geen zin. Behalve als je er met rode viltstift een mooi signatuur op wilt. En we zijn niet de enige enthousiastelingen. Blijkbaar stonden er op de dag van de eerste IKEA vestiging in Nederland al vanaf vijf uur ’s ochtends honderden mensen voor de deur te wachten. Check: http://nl.wikipedia.org/wiki/IKEA Daar kan zelfs de kaartverkoop voor een concert van de gemiddelde wereldster nauwelijks tegenop. Ook vandaag de dag is de Zweedse keten nog altijd onverminderd populair. Dat geldt tevens voor de ballenbak, helaas. Waar je al snel een half uur voor moet wachten. Inschrijfformulieren, schoenen en jassen vast in de hand. Ondertussen druk bezig je plek in de rij te bewaken. 


Maar vorige week hadden we geluk. Zo dachten we. Er stonden slechts vier kleine kindertjes voor ons en Småland was nog nagenoeg leeg. Het bordje ‘na dit punt nog 20 minuten wachttijd’ lag minstens 3 grote mensen stappen achter ons. Dus met een klein rekensommetje kwamen wij uit op zo’n vijf minuten wachttijd. Maximaal. Maar toen na alweer vijftien minuten wachten eindelijk het eerste kindje naar binnen mocht, kregen wij een slecht nieuws bericht. Het duurt nog minstens een half uur voordat de volgende erin mag. Huh? Ja. Staat toch ook op dat bordje? Ehh. Nee. Staat twintig minuten op dat bordje en dat ligt 3 grote mensen stappen achter ons. Tja, sorry. Onderbezetting. Wat in Nederland meestal betekent dat een collega is gaan koffie drinken zonder dat er voor vervanging wordt gezorgd. 


Heb nog boos iets gemompeld over dat het helpt om dan in ieder geval tijdig en goed te communiceren. Als je ziet dat er vier kinderen in de rij staan en je  ‘onderbezet’ bent. Maar dat was duidelijk óns probleem. De grens naar Småland was en bleef gesloten. Kinderen dus maar in de kar gezet en samen de hele IKEA doorgeploegd. Onderweg hoorden we – tussen alle 80’s en 90’s songs, die inmiddels copyright vrij zijn – nog wel een leuke jingle. ‘Komt u naar IKEA? Laat uw kinderen lekker spelen in Småland, terwijl u rustig de boodschappen doet!’ Typical example of a Swedish model with a Dutch interpretation. Moppert mijn Amerikaanse man naast me. Wat maar weer eens laat zien dat hij een stuk beter geïntegreerd is. Dan dit Zweedse model in Holland.

No comments:

Post a Comment