Saturday, June 8, 2013

Rijk, rijker, rijkst



Deze maand voelt iedereen zich een beetje rijker. Want het vakantiegeld is weer gestort. Was de afgelopen weekenden gelijk te zien in de stad. Mensen druk op zoek naar dingen om te ‘shoppen’. Maar ik voel me al een tijdje best wel arm. Want door al het werken en al dat salaris verdienen, spreek ik mijn familie en vrienden nauwelijks meer. Blijft er geen tijd en aandacht over voor wat anders. Dan werk, gezin en zorgen voor. En daar kan geen geld tegenop.


Zo bewijst ook het filmpje: Can money buy happiness? Zie link: https://www.youtube.com/watch?v=JSIkdWxotKw. Kort samengevat: geld maakt alleen gelukkig als je het uitgeeft aan anderen. Of – als je het dan toch aan jezelf uitgeeft – aan ervaringen. Reizen en dagelijks klein genot. Oftewel een kleed van 3000.- euro maakt minder gelukkig dan een Latte van 3 euro in gezelschap van een goede vriend of vriendin. Dus ja: money can buy happiness... if spent on the right things. O, en alle inkomsten boven 75.000 dollar per jaar? Maken je sowieso niet blijer.


Doet me denken aan dat Grimm sprookje van de visser en zijn vrouw. http://www.grimmstories.com/nl/grimm_sprookjes/van_de_visser_en_zijn_vrouw Mannetje, mannetje Timpe Tee. Visje, Visje in de zee. Mijn vrouwtje Ilse Bil. Wil maar steeds wat ik niet wil. Want Ilse Bil wenst eerst een echt huis en daarna een paleis. Vraagt de tovervis dan om koningin te worden, keizer en paus. Maar als Ilse Bil ook nog God wil zijn, tovert mannetje Timpe Tee haar terug in de omgekeerde theepot. 



Was ik dol op als kind. Dit sprookje. Maar blijkbaar heb ik er nog niet genoeg van geleerd. Want als je wel geld hebt om een Latte te kopen, maar hem alleen achter je bureau opdrinkt. Geen tijd voor goed gezelschap. Is het toch geen money well spent. Dat moet anders. Dus ga ik vanaf de zomer ouderschapsverlof opnemen. Een hele dag per week. Voor het zorgen voor gezin en thuis. Zodat er in het weekend weer tijd overblijft voor andere dingen. Mijn lieve familie en vrienden. De gedachte alleen al. Ik voel me als een koning, keizer, paus, alles tegelijk. Zo rijk. 




 

No comments:

Post a Comment