Wednesday, August 7, 2013

Autobiografie



Was die schrijfster van het Muizenhuis vroeger niet alleenstaand moeder, met heel weinig geld? Nee joh, dat was Rowling. Die kreeg een dochtertje van een Portugeese vlam, maar keerde daarna zonder man huiswaarts. Die van het Muizenhuis was vroeger prostituee. En daarna politica. Voordat ze schrijfster werd. En die David Walliams dan? (Little Britain acteur en tegenwoordig ook kinderboekschrijver). Opgegroeid in een boerengehucht, arme plattelandsfamilie? Waar hij zo tegen de muren opliep dat hij zijn naam letterlijk liet veranderen van Williams naar Walliams, was het niet? (Eh, nee. Groeide op in een forenzenstadje vlakbij Londen en was al jong lid van het nationale jeugdtheater van Engeland. Die naamsverandering had vooral met auteursovereenkomsten te maken.)


Mensen vinden het leuk om te fantaseren over de levensloop van succesvolle schrijvers. Bij voorkeur hebben ze een vreselijke jeugd gehad in grote armoede. Zijn ze later minstens één keer gescheiden. Waarna ze alleenstaand vader of moeder werden van meerdere wanhopig verdrietige kinderen en de armoe opnieuw begon. Ze bij voorkeur ook nog aan lager wal zijn geraakt: prostitutie, verslingerd aan drank en drugs of dan toch tenminste dakloos over straat zwervend. Tot ze eindelijk gered werden door hun roeping: het schrijven. Hoe hartverscheurender het verhaal, hoe meer sympathie. En dan kunnen wij als lezer toch minstens een kleine bijdrage leveren door ook even zo’n boekje te kopen.


Ook die Krista Okma heeft het niet makkelijk gehad. Als kind van al vroeg gescheiden ouders, opgroeiend in een gezin van vier kinderen. Onder de rook van de Hoogovens van Ijmuiden, de ghetto van de Noord-Hollandse kust. Waarna zij verhuisde naar de hoofdstad van Nederland, wonend tussen een coffeeshop en een prostituee in. Toen zij in Nederland definitief haar draai niet meer kon vinden, is zij min of meer noodgedwongen verhuisd naar Israël. Waarna zij uiteindelijk terugkeerde als alleenstaand moeder. Met niet veel meer dan haar kind onder haar arm en Douwe’s knapzak op haar rug. Tot ook zij het nieuwe levensgeluk vond in het schrijven. Dus kunt u als lezer toch minstens een bescheiden bijdrage leveren door ook even zo’n boekje te kopen?

No comments:

Post a Comment