Tuesday, August 27, 2013

Een creatief kind



Mag ik die hebben? Nee, schat. Dat beeldje is van mama. Heb ik voor de slaapkamer gekocht. Neehee. Die doos bedoel ik mama. En dat pit-pat papier. O ja, natuurlijk. Ik had het kunnen weten. Want ik heb een creatief kind. Een kind dat nog geen vijf minuten later weer mijn kamer binnen komt stormen met een soort rare hand op zijn rug. Kun je deze aan me vastplakken mama? Waar heb je die derde hand dan voor nodig lieverd? Om extra hard mee naar opa en oma te zwaaien als ze zo komen. Een kind dat op de opvang een zogenaamde ‘geurfabriek’ maakt van oude spuitbussen, flessen shampoo en tubes douchegel. Die eerst zijn leeggespoten in Jan en allemans oksel en dienst gedaan hebben in diverse badkamers in Haarlem. En waaraan ik nu – lucky me – mag ruiken om te kijken welke ‘de lekkerste’ was. Of een TV in elkaar knutselt, als ik zeg dat hij er nog geen op zijn eigen kamer mag. Compleet met afstandsbediening en verschillende programma’s om in het scherm te hangen. 


Dat ik zo nog pagina’s vol kan schrijven over al zijn creatieve uitspattingen is natuurlijk vooral hartstikke leuk. Maar soms ook dodelijk vermoeiend. Bijvoorbeeld als je net loopt te pieken om iedereen op tijd de deur uit te krijgen. En mijn creatieve kind bedenkt dat hij alleen zelfgemaakte robotschoenen aan wil naar school. Die eerst nog gemaakt moeten worden en bovendien totaal ‘unwalkable’ zullen zijn. Of wanneer je net die dozen van de IKEA hebt uitgepakt. Snel de deur probeert uit te glippen, richting papierbak. Maar nog net gesnapt wordt bij de voordeur. Mam, daar kan ik een eigen huis van maken! Maar zoals met veel dingen, ben ik ook hierin gelukkig niet alleen.  En is er een boek over geschreven. The Artist's Way for Parents: Raising Creative Children - door Julia Cameron en Emma Lively. Check: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/aug/17/art-of-raising-creative-children?CMP=twt_fd


Ook vinden we gaandeweg zo onze eigen oplossingen. Zoals een fotootje maken, om het kunstwerk te vereeuwigen. Waarna het soms toch nog richting papierbak mag. Heel zinvol, aldus Julia: "When we clear the physical space, we literally make room for clarity and inspiration." En dat ik in dat ene hele korte moment even kan genieten van een opgeruimde woonkamer, is daarbij natuurlijk een totaal onbelangrijke maar toch leuke bijkomstigheid. 


No comments:

Post a Comment