Monday, January 20, 2014

Blue Monday



Het is vandaag Blue Monday. De afgelopen weken zag je overal kersverse hardlopers. In alle huis aan huis blaadjes advertenties van de nieuwe kekke outfits die je daarvoor kon aanschaffen. Boekhandels en bibliotheken die speciale tafels hadden ingericht met voedsel zandlopers, 5:2 diƫten en koolhydraat arme receptboeken. Kledingwinkels die nog even een beroep op onze eindejaarsuitkering probeerden te doen met speciale kortingen op de wintercollecties van het vorige decennium. Zenuwachtige (voor even ex-) rokers, op hun handen zittend en op pepermuntjes kauwend. En zeventienjarigen met een colaflesje in de hand, smachtend met hun neus tegen het kroegraam aan waar ze sinds 1 januari niet meer welkom zijn.


Die zeventienjarige blijft daar nog even staan (nog een jaartje, tot hij de nix18 grens is gepasseerd), maar de rest is vanaf vandaag voorbij. Blue Monday is de dag waarop iedereen concludeert dat de goede voornemens ook dit jaar weer niet gelukt zijn. De bankrekening en de portemonnee weer leeg zijn (en de kast iets voller met een nauwelijks gedragen sportoutfit en andere onzinnige items die je voor de volle prijs nooit had gekocht). De boekwinkels en bibliotheken het boek ‘Muffins, brood en cake’ weer in de etalage zetten. En waarop het meestal donker is en regent. Oftewel: de meest depressieve dag van het jaar. Aldus Cliff Carnall die in 2005 een formule bedacht waaruit bleek dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. 


En nee, dat is wetenschappelijk nooit goed onderbouwd en bewezen, maar massapsychologie doet ook een hoop. Net als mijn kinderen, die deze Blue Monday goed hebben ingeluid door afgelopen nacht klaarwakker te zijn. Eentje omdat hij zich nu al druk maakt over zijn verjaardag op 3 februari, de ander vanwege weet ik het wat. Genoeg in ieder geval om mij doodmoe aan deze Blue Monday te laten beginnen. En ook het weer werkt vrolijk mee. Maar ik laat me niet gek maken. Met roken ben ik al jaren geleden succesvol gestopt (gewoon ergens halverwege april). Sporten doe ik sinds mijn laatste zwangerschap braaf drie keer per week. Een lege portemonnee is een bekend en vertrouwd beeld. Blauw is gewoon een kleur. En als het morgen groene dinsdag is, overmorgen oranje woensdag, donderdag rood kleurt en zo verder, heb je uiteindelijk een mooie regenboog. 


No comments:

Post a Comment