Wednesday, March 26, 2014

Opvoeden met de grote O



Ik heb braaf gestemd vorige week. Oké, het was op het nippertje en ik moest er aan herinnerd worden door twee willekeurige voorbijgangers die iets mompelden over ‘gemeenteraad’ ‘stemmen’ ‘vandaag’. Waarna ik het stembiljet tussen de grote stapel Allerlei vandaan moest vissen. Maar. Dat heb ik allemaal ruimschoots goed gemaakt door er een opvoedkundig moment met een grote O van te maken. Van Oooo wat ben ik goed bezig.


Want Skye en ik hebben samen online de stemwijzer ingevuld. Waarbij hij ook mocht meebeslissen (behalve bij de vraag over de WMO dan – te belangrijk; en die over of er wel of geen sekscentrum in Haarlem moet komen – te jong). En waarna we samen de uitslag hebben besproken en op de stemlijst hebben gekeken op Wie we dan concreet gingen stemmen. (Wat natuurlijk, in lijn met wat mijn moeder mij weer geleerd heeft, de eerste vrouwelijke kandidate op de lijst hoorde te zijn.)


Daarna gingen we tussen het avondeten en kinderbedtijd samen op pad naar het stemlokaal. Waar ons gewichtig besluit – ondersteund door een goede online analyse – ineens een heel hoog knulligheidsgehalte kreeg. Want nu moest ik hem gaan uitleggen dat ‘een van die drie oude mannetjes achter dat bureau met het blauw wit geblokte tafelkleedje erop mij een formulier zou geven’. Die ik ‘met een rood potloodje een vakje ging inkleuren in dat hokje daar’. Waarna ik hem in die grote grabbelton in de hoek zou gooien, waarna iemand anders straks al die formulieren er weer uit zou halen om ze te tellen.


Gelukkig kreeg Skye net op dat moment van een van de mannetjes een paaseitje aangeboden, waardoor hij alleen nog maar geïnteresseerd was in het afpielen van het glimmende papiertje dat daar omheen zat. En las ik kort na het stemmen dat de mogelijkheid tot elektronisch stemmen opnieuw wordt bekeken: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/binnenkort-digitaal-stemmen-maar-met-papier Nog steeds in combinatie met papier, dat wel. Maar laten we hopen dat dit over tien jaar je gewoon – online – kunt stemmen vanachter je laptop. Zodat Skye zodra hij achttien is, en allang zijn eigen paaseitjes kan kopen, niet alsnog afhaakt (- te suf). 


No comments:

Post a Comment