Saturday, November 2, 2013

Wintertijd



We lopen alweer bijna een week een uur achteruit. Vooral de jongste heeft daar last van. Al rond 17.30 begint ze in haar oogjes wrijven. Het avondeten gaat er maar met moeite in. En na een kwartier mokken, uiteindelijk resulterend in hartverscheurend gehuil, leggen we haar toch maar om 18.30 in bed. Om daar de volgende ochtend om 05.00uur weer wakker te worden. Ook ikzelf ga al een week lang belachelijk vroeg naar bed. Helaas word ik de volgende ochtend niet uit mezelf om 05.00uur wakker, vól energie en met het gevoel alsof het 06.00uur is.  Maar dat wakker worden, daar wordt dus wél voor gezorgd. 


Gelukkig is er altijd wel weer een onderzoek te vinden dat mij laat weten dat wat ik doe heel normaal is, en dat anderen hier ook last van hebben. ‘Wintertijd lastiger voor vrouwen’ zo stelt onderzoeker Nele Marcoen van de Vrije Universiteit Brussel (http://www.nu.nl/lifestyle/3613157/wintertijd-lastiger-vrouwen.html). (En voor kinderen dus, maar die heeft Nele niet onderzocht.) Hoe dat komt? Mannen zijn – ook hier - flexibeler dan vrouwen. ‘Dat betekent dat ze minder moeite hebben om na een avondje uit lang in bed te blijven, of om overdag een middagdutje te doen. Mannen zijn ook meer avondtypes dan vrouwen, wat het voor hen makkelijker maakt om langer op te blijven,’ aldus Nele. 


Dus wij vanochtend met de club van sportende moeders gelijk even gefilosofeerd waar die verschillen vandaan komen. Misschien zijn mannen wel van die avondtypes omdat ze vroeger ’s nachts op jacht moesten naar wilde dieren. Terwijl wij moeders juist ’s ochtends al het grut in berenvellen moesten hijsen en drie baby’s aan elke borst moesten voeden? Waarbij de man zich nog eens uitrekte en weer omdraaide op zijn bedje van stro. En in die historie vonden we natuurlijk ook gelijk een geweldige oplossing. Als de mannen voortaan weer op zoek gaan naar de wilde dieren ’s nachts (lees: als eerste eruit gaan als er een kind huilt). Blijven wij wel vroeg opstaan, voeden en regenjasjes aandoen. Hebben we vast gelijk wat minder last van die wintertijd. En maakt iedereen optimaal gebruik van zijn historisch talent...


No comments:

Post a Comment