Wednesday, January 16, 2013

Nu even niet



Ze vinden dat ze het superdruk hebben. Mijn medestudenten van zangles. Zonder kinderen. En dat zal natuurlijk best zo zijn. Want de wereld draait inmiddels nog drie keer harder, dan toen ik student was. Alleen al die social media. Constant Whatsappen, Tweeten, Facebooken, muziek luisteren op Spotify. Zelfs tijdens de repetities verliezen ze hun telefoon geen seconde uit het oog. Daarna moeten ze nog uit en de volgende dag uitslapen. Waardoor alles nog moet gebeuren in dat kleine stukje dag dat overblijft. Druk. Druk. Druk. Maar zelfs diegenen die al afgestudeerd zijn en een baan hebben. Maar nog geen kinderen. Hebben het nog niet zó druk als die twee dames met een fulltime baan. En kinderen. Waar ik er eentje van ben. 


Probeerden we ze bij de laatste repetitie ook uit te leggen. Dat druk met een grote D pas komt als je kinderen hebt. Maar dat geloofden ze niet. Dat wij het drukker hebben. Want dat weet je pas als je ze zelf hebt. Die kinderen. Dan weet je hoe jammer het is, dat je al dat uitslapen nooit hebt gewaardeerd. Niet echt. Zoals had gemoeten. Want vanaf dan is het Nooit Meer Uitslapen. - Wat overigens ook de titel is van een heel leuk boekje van Ewoud Sanders,  over het moderne gezinsleven. - En vanaf de start van dat gezin, bepaal je niet meer zelf hoé druk je het hebt. Doen je kinderen dat vóór je. Omdat jij voortaan alles voor hen moet doen.


’s Nachts eruit. Wakker gemaakt. Voor al die voedingen. Het vele huilen. Het bedplassen. Of wakker gebleven. Tot je kind weer veilig thuis is. Na het uitgaan. Brengen. Halen. Van de opvang, school, sportclub of die discotheek. Kleren wassen. Rompers, vieze sportkleren, die nieuwe spijkerbroek. Die ze per se aanmoeten, naar dat feest. Pyjama papjes, die eeuwige broodtrommels, driedubbele porties pasta. Voor je puber in de groei. And so on. Waarbij je het liefst zou zeggen. Nu even niet. Herkenbaar. Vonden ook de lezers van Linda, nummer 96: Nu even niet. Met een oplage van 235.544 de titel van het beste verkochte nummer ooit. . Maar meestal werkt het niet. Moet het toch. En wel nú. Schat. Heb je even een tissue voor me? ... Nee. Nu. Ze heeft gespuugd.


Wat wel werkt? Daar gaat mijn boek over. De opvoedachtbaan. Vol met tips voor vaders en moeders, die ervoor kunnen zorgen dat je leven leuk blijft of weer wordt. Als je kinderen hebt. Hoe kun je...? Tijd besparen. Werk en gezin goed combineren. Omgaan met stress. Tijd voor jezelf vinden. Om leuke dingen te doen. Alleen. Met vrienden. Je partner. Enzovoort. Morgen krijg ik van de uitgever het eerste exemplaar in handen. Daarna moeten jullie het natuurlijk allemaal bestellen. Omdat het een heel leuk boek is. Vol persoonlijke anekdotes. En gebaseerd op alles wat ik over dit onderwerp geleerd heb. In mijn eigen gezin en tijdens mijn werk als pedagoog. Lekker compact, in korte hoofdstukken en tip voor tip. Zodat je het makkelijk even weg kunt leggen, als je weer eens gestoord wordt. Nu even niet zegt. Maar het toch nú moet. Om het daarna weer snel te pakken en lekker verder te lezen. 


De opvoedachtbaan – Krista Okma - ISBN 9789085162087.  Te bestellen bij Bol: http://www.bol.com/nl/p/de-opvoedachtbaan/1001004011645139/

No comments:

Post a Comment