Monday, November 26, 2012

Helpen in huis



Door kinderen verantwoordelijk te maken voor een aantal taken help je hen zelfdiscipline op te bouwen en een klus voor elkaar te krijgen. Daar kunnen ze in hun latere leven veel profijt van hebben. Als alle gezinsleden hun aandeel leveren in het huishouden heeft iedereen daar plezier van. Ouders hebben meer tijd voor zichzelf en ook meer tijd om samen met de kinderen iets te doen. Even lekker kletsen of een spelletje doen bijvoorbeeld.

Zo vertelt de website www.positiefopvoeden.nl En dat doen wij. Thuis. Positief Opvoeden. Dus helpen onze kinderen. Met kleine klusjes. Placemats op tafel leggen. Eigen bordje naar de keuken brengen. Vieze kleren in de wasmand. Zodat onze kinderen straks ook zelfstandig zijn. En die leuke vrouwen – die mij al die leuke kleinkinderen gaan schenken - dan niet heel hard bij de jongens wegrennen omdat ze nog van de ‘oude stempel’ zijn.

Dat van die tijdswinst heb ik helaas nog niet mogen ervaren. Voorlopig kost het vooral méér tijd. Moet ik de placemats onder de borden leggen, in plaats van ernaast. Alle kruimels opzuigen nadat ze hun bordje - geheel op zijn kant - naar de keuken hebben gebracht. De was weer uit de mand vissen omdat je kleren soms ook wel eens langer dan 1 dag aankunt. Met nadruk op soms.

Maar ik heb vandaag wel een ander geweldig korte termijn effect ontdekt. Mijn zoontje was zo lief om alle dekens van de bank ‘op te vouwen’. Alleen... gingen we daarna met het hele gezin een filmpje kijken. Onder diezelfde dekens. Ja maar die heb ik net opgevouwen! Ik ken het gevoel schat. Goed dat jij dat nu ook even ervaart. Zou het niet ge-wel-dig zijn als ze gaan leren om dat perspectief in te nemen?!

No comments:

Post a Comment