Saturday, November 24, 2012

Onbedoelde beloningen



Natuurlijk geef je liever geen onbedoelde beloningen. Het woord zegt het tenslotte al. Dat is niet de bedoeling. Toch gebeurt het. Zelfs zo vaak dat het een vaste term is in al die opvoedboeken. Pas op voor... onbedoelde beloningen. Er is nog net geen verkeersbord van gemaakt. Maar zoals zo vaak het geval is. Met alles wat in die opvoedboeken staat. Dat is makkelijker gezegd - of geschreven - dan gedaan. 

Mijn zoontje bijvoorbeeld. Bijna 7. Heeft nu het woord sexy ontdekt. Dat is niet de bedoeling. Maar het gebeurt toch. Hoort ie dat nummer voorbij komen. I’m sexy and I know it. Gebruikt een klasgenootje – met grotere broers – het woord een paar keer op school. En voor je het weet zegt mijn zoontje het tegen iedere willekeurige voorbijganger. You’re sexy! Dan is het al helemáál niet de bedoeling dat ik daar om ga lachen. Lastig. Want het is toch best grappig. En dat vinden die willekeurige voorbijgangers ook. Die houden we erin. Denkt mijn zoontje dus.  

Maar vandaag moest ie op de trap, even nadenken. Toen ie het weer zei. Verwarring alom. Vorige keer was het nog zo grappig. Verbaasd koppie. En je bent toch sexy mama? Papa zegt het ook. Tja. Ik voel me anders helemaal niet sexy. Eerder inconsequent. Onduidelijk. En onbedoeld. Dus ik ben er maar even naast gaan zitten. Op die trap. Ook even nadenken. Over hoe ik dit de volgende keer toch écht beter kan aanpakken.

No comments:

Post a Comment