Wednesday, November 14, 2012

Zo helder als water



Blijkt dat die kinderen nergens last van hebben, tijdens de ochtendspits. Alleen wij ouders lopen te stressen. Zegt een onderzoek naar het Nieuwe Werken. 800 kinderen die blijkbaar net zo reageren als mijn zoontje. 'Opschieten Skye. We hebben geen tijd meer.' Hoezo niet? Ik heb alle tijd. Ze vinden hun ouders zelfs gezellig, die kinderen. ’s Ochtends. Als ze met die dikke wallen aan tafel zitten. In hun kop koffie staren en nog niet aanspreekbaar zijn. Die kop stevig vasthoudend. Alsof het de laatste reddingssloep is na het zinken van de Titanic. En in wezen is dat natuurlijk ook zo. Eerst opdrinken. Daarna mag je weer tegen me praten. 

Misschien is dat het wel. Nog geen gezeur aan jouw hoofd. Maar ook niet aan het hoofd van die 800 kindertjes. 'Hou nou ohop! Nee is nee. Ik zei het toch. Hoe vaak moet ik het nu nog zeggen. Ik heb hier nu écht geen energie voor. Het is ook altijd gedoe met jou!' Niks van dat. Die kinders een beetje tv kijken, hun eigen ding doen. Lekker ontspannen. Tijdens die kop koffie van jou. Het boterhammen smeren, inschenken van die melkbekers, klaarmaken van die eeuwige lunchbox. Het inpakken van die rugtasjes. Jouw eeuwige zoektocht naar sleutels en portemonnee. Tijdens het klaarleggen van schoenen en jassen. Ze hoeven ze alleen nog maar even aan te trekken. Hoe relaxed is dat?

Maar wat minder gezellie vinden ze het als hun ouders thuis werken, zegt datzelfde onderzoek. En zij dan niet de volle aandacht krijgen. 'Moet je gewoon even afspreken dat ze niet die brandweerauto uit de kast halen. Met die sirene. Als je net een belangrijke klant moet bellen.' Adviseert een meneer van Kinderopvang Nederland. Huh? Wat een advies. Zo helder als het koffiedik waar die ouders elke ochtend in staren. Waarom zijn die kinderen dan niet bij u? Meneer Kinderopvang Nederland? Vinden ze ook nog leuk, zeggen die 800 kindertjes. Want die ouder is volgens mij gewoon aan het werk. Dus ouders. Even door die ochtendspits heen. Ook op die thuiswerkdag. Kindertjes naar Meneer Kinderopvang. Kun je daarna de hele dag bellen en koffie drinken. Zonder sirenes. Want daar was dat Nieuwe Werken voor bedoeld. Volgens mij. 
 

No comments:

Post a Comment