Wednesday, November 14, 2012

Sint Stress



De sinterklaas stress is de afgelopen jaren verviervoudigd. Gedichten schrijven, suprises maken, pepernoten bakken. En dan hebben we het nog niet over de kosten. Bij de hulpsint kun je het niet meer in de boot gooien. Ook die is te duur. Je zult het zelf moeten doen dus. Maar wat nou als je er echt niet goed in bent. Geen Natural Born Sint zeg maar?  Dan moet je blijven oefenen, zegt Gladwell. 10.000 uur in totaal. Dat komt neer op 3 uur per dag of 20 uur per week, gedurende tien jaar. Succes gegarandeerd. 

Dus niet pas in december starten. Maar het hele jaar door. In de lente. Schuif jij vast wat pepernootjes in de oven. In de zomer. Dichten op het strand. Sint zat te denken, wat ie jou zou... In de herfst. Elke avond surprises knutselen. In de winter. Time to show of your new skills. En jong mee beginnen dus. Zodra je tot de ongelovigen gaat behoren. Hoe kan dat mama? Dat Sint bij mij op zwemles komt en bij Klaasje op judo? Allemaal op hetzelfde moment? Goed gezien schat. Hij bestaat namelijk niet! Hoppakee. Gelijk starten met die 10.000 uren. 

Zingen, sporten en andere hobby’s? Daar is geen tijd meer voor. Krijgen we straks de Sint of Holland. De Sint Kids. Sint Games. You name it. Gaat die Sint Stress eerst nog een beetje omhoog. Winnen is belangrijker dan meedoen. Maar. Uiteindelijk bepaalt dit Sint zijn ondergang. Want die ouders? Gaan die kinderen natuurlijk steeds jonger de waarheid vertellen. Kunnen ze eerder starten met het Gladwell programma. Grotere kans op succes. Grotere kans op winnen. Zijn we dus alleen wel minstens 10 jaar verder. 
Liever een korte termijn oplossing? Wat dacht je van: een kinderhand is snel gevuld?

No comments:

Post a Comment