Monday, November 19, 2012

Liegen



Ouders schijnen er op los te liegen. Tegen hun kind. Gemiddeld 3000 leugens per opvoeding. Per kind. Helemaal in december. De Sint geeft alleen cadeautjes aan lieve kinderen. Populairste leugen. Bij 84 procent van de ouders. Eindelijk eens even niet positief opvoeden. Maar gewoon keihard dreigen. En de lijst gaat verder. 60% van de ouders vertelt hun kinderen dat ze vierkante ogen krijgen van teveel televisie kijken. Wat nou mediaopvoeding. De allerergste? Dat je geslachtsdelen eraf vallen als je er teveel mee speelt. Wat nou seksuele voorlichting. 

Maar het is allemaal goed bedoeld. Om hun kids te beschermen. Zeggen die ouders. Eén nadeeltje. Dat liegen werkt alleen op het moment zelf. Tot die kindertjes erachter komen dat het Niet Waar is. Daarna komt het keihard bij je terug. Als een boomerang. Dat liegen. Over school, vriendjes, uitgaan... Had je maar niet het slechte voorbeeld moeten geven. 

Dus lieve ouders. Dit jaar doen we het anders. Beetje eerlijker. Hoe oud is Sinterklaas eigenlijk? Een jaartje of 40 lieverd. Nee. Dat grijze haar is nep. Hoe kan het dat Sinterklaas door de schoorsteen past mama? Goed gezien lieverd. Past ook niet. Hij komt gewoon door de voordeur. Hoe klimt het paard eigenlijk op het dak? Doet íe niet. Is gewoon gefotoshopt. Zonder nou gelijk de hele waarheid te vertellen, natuurlijk. Want je dacht toch niet dat die pubers later écht overal eerlijk over gaan zijn?



No comments:

Post a Comment